Att få fingret

Alla vet hur svårt det är att slå igenom som författare men ändå är vi många som känner oss kallade. Till och med de största talangerna har haft det motigt. George Bernard Shaw fick fem romaner refuserade innan han blev utgiven. Med en sådan målmedvetenhet måste han ha vetat att han hade något att komma med. Att han är ihågkommen för sina pjäser snarare än sina romaner säger visserligen något om var hans talang låg, men ändå. Att kämpa med något i flera år och sedan få fingret av omvärlden gör dig antingen uppgiven eller full av stridslust. För mig var valet enkelt. 

Det finns få saker som kräver så mycket uthållighet som att få en roman utgiven. Det skrivs tiotusen romaner varje år av svenskar som aspirerar på att bli utgivna. Ett fåtal blir utgivna och nästan ingen blir en försäljningsframgång. Så varför ägnar sig aspirerande debutanter inte åt att umgås med familjen, hugga ved eller renovera köket istället för att stänga in sig med datorn under ett antal år? Till och Astrid Lindgren blev refuserad av det stora fina Bonnierförlaget. "Hundraåringen" refuserades av fem förlag innan Jonas Jonasson till slut fick napp. "Fifty shades of grey"-författaren blev refuserad av alla och gav ut boken själv. Först när den klättrade på listorna hörde de stora drakarna av sig och sen blev det en av världens mest sålda böcker.  Man undrar om någon av dessa gav ett stilla finger åt de som refuserat dem, eller bara var glada för att det löste sig på annat håll? 

Talang och kvalitet ger med andra ord inte någon garant för enkel framgång. Och är man inte utgiven tidigare är det svårt att veta ifall man har någotdera. 
 
Livet är en gåva som allt för många slarvar bort i brist på mod. Att sticka ut hakan och säga "det här kommer jag lyckas med", är något många väljer bort för att slippa få fingret av alla tvivlare därute. Jag inser att min dröm om att lyckas med min bok har små chanser att lyckas med oddsen 1 mot 10 000. Men som min romanfigur William Berner uttrycker saken, när han står inför sitt ödesval: "Har man ingenting att förlora är oddsen oändligt bra". Så jag skall se till att lyckas med med det här och visa alla tvivlare att de hade fel. 

Det som började med en dröm om att se min egen roman på bokhandelsdisken tog en rejäl omväg. Jag hoppades bli antagen av något av de stora, fina förlagen men så blev det inte. Men att ge upp flera års arbete bara för att någon annan säger till dig att du inte duger ligger inte riktigt för mig. Jag fann en väg framåt och nu kommer boken snart ligga på den där bokhandelsdisken. Det är nu det börjar. Jag vet hur boken slutar, men den här hur den här berättelsen kommer sluta vet ingen. Följ med på resan!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • marie baardh » Att få fingret:  ”Hej jättespännande.!!!!!! Men din text maskin tog sej saft och kaka i raden " ti..”

  • Maud Gilljam » Att få fingret:  ”Intressant det där om refuseringar! Refuserad = framgång! Vilken energi och vilj..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-